onsdag, februar 21, 2007

Hvem pressede hvem?

Nu viser det sig, at NCC har haft flere jern i ilden for at forhindre, at virksomheden stod tilbage med ”aben” - i form af et tocifret milliontab –i forbindelse med det planlagte byggeri ved Teglholmen.

I meget korte træk handler tvisten om, at MAN Diesels virksomhed på Teglholmen støjer, hvilket i sidste ende forhindrer NCC i at bygge på nabogrunden. MAN er ikke interesseret i et boligbyggeri, der vil forhindre dem i at teste støjende dieselmotorer mv.

I dag kan Berlingske - med virksomheden MAN Diesel som kilde - afsløre at NCC i 11. time forsøgte at presse naboen industrivirksomheden MAN Diesel, til at trække deres klage over NCC-byggeriet tilbage. Denne opfordring blev fremsat på et møde mellem NCC og MAN Diesel den 11. december 2006,

Ifølge MAN Diesels adm. direktør, Peter Sunn Pedersen, skete det med udsagn om, at Københavns Kommune under alle omstændigheder stod på NCCs side i den spegede byggesag.

- Vi har været udsat for et kraftigt pres fra NCC, og det virker i det hele taget som om, at NCC er parat til at gøre hvad som helst for at få byggeriet igennem. Få dage inden, Naturklagenævnet skulle afsige kendelse i sagen, kom NCC og sagde, at vi lige så godt kunne trække vores klage tilbage, fordi vi stensikkert ville tabe sagen. Jeg oplevede klart NCCs optræden som et forsøg på at presse os på plads, siger Peter Sunn Pedersen til Berlingske

NNCs kommunikationsdirektør Bo Dybkær afviser at der skulle være tale om pression:

”På de møder, vi har haft med MAN Diesel, har vi forsøgt at hjælpe dem med at løse støjproblemet, så de dermed kunne trække deres klage tilbage. Selvfølgelig har det været i vores interesse, at klagen blev trukket tilbage - det synes jeg, at vi er i vores gode ret til at give udtryk for.”

---

Det er jo en ærlig sag, at virksomheder har forskellige interesser i en sag som denne. Problemet for NCC er bare, at rækken af folk, som ikke synes, at NCC optræder særligt elegant i sagen, vokser hastigt. Når journalister vender stenene, så myldrer det jo åbenbart frem med folk, som har noget dårligt at sige om NCCs ageren i sagsforløbet.

Jeg kan ligesom mange andre ikke gennemskue NCCs motiver for at handle så ”rockeragtigt”, som de har gjort i denne sag. At en erfaren kommunikationsmand som Bo Dybkær ikke - for længst - har sagt fra overfor sin ledelse er mig en endnu større gåde.

NCC har spillet hårdt igennem hele sagen. Når man spiller hårdt, så risikerer man at slå sig. Medierne har det også med at kaste sig over folk, der ”lever ved sværdet”. I mandags satte NCC alt på højkant og gik direkte efter Jesper Schou Hansens strube med deres anklager, som ingen ind til videre kan bekræfte endsige bevise.

Hvis ikke V-politikeren bliver sigtet, så må det vel få nogle konsekvenser for millionkoncernen NCC og de implicerede medarbejdere?

Det kan da ikke ignoreres at en så stor byggekoncern, der rejser så hårde og hidtil udokumenterede anklager overfor en folkevalgt, bare slipper med at sige: Sorry, men vi ”opfattede”, og vi ”følte”, at sagen stod anderledes. Det holdt ikke engang til byretten, så undskyld. Lad os nu bare glemme det!

Retssikkerheden gælder vel også for de folkevalgte, der tjener latterlige 120.000 kr. om året for at bruge al deres fritid på kommunalpolitik.


BLOG - Byggesagen var afgjort

Opdateret Kl. 15.57)

NCCs kostbare byggeplaner på Teglholmen blev allerede aflivet 30. januar. Det bestemte nøglepolitikere og embedsmænd på et møde samme dag. Det skriver Ekstra Bladet i dag med socialdemokraten Winnie Larsen-Jensen som kilde. Socialdemokraten Anne Vang meddelte NCC beslutningen samme dag. Alligevel påstår entreprenørkoncernen i sin redegørelse i går, at den mistænkte Venstrepolitiker efterfølgende bad om bestikkelse.

Anklagerne kommer til trods for, at den pågældende politiker – hvis anklagerne giver mening - skulle kunne vride armen om på fire socialdemokrater og to radikale stemmer herunder Klaus Bondam for at få dem til at ændre deres beslutning. Med andre ord: V-politikeren var ifølge Winnie Larsen-Jensen aldrig afgørende. Hvad skulle hans motiv for afpresning af NCC i så fald være?

En del medier stillede i går op og holdt mikrofonen, mens NCCs kommunikationsdirektør Bo Dybkær på ny, men nu mere direkte anklagede V-politikeren Jesper Schou Hansen for bestikkelse. For få stillede kritiske spørgsmål. I dag kunne de samme medier passende stille Bo Dybkær spørgsmålet: Hvordan NCC kan anklage en politiker, når de i forvejen godt vidste, at sagen var tabt og intet pengebeløb eller tjeneste kunne ændre på, at NCC ikke kan bygge på Teglholmen?

Det er efterhånden meget svært at se, hvad NCCs strategi i sagen er. Panik og desperation beskriver situationen bedst.

---

Ifølge Politiken så har et bookingfirma "Bettson" fastlagt odds for sagens udfald. Man kan således frem til torsdag spille på følgende spørgsmål:

Bliver Venstrepolitikeren Jesper Schou Hansen sigtet, når politiets efterforskning afsluttes i denne uge?

Odds for et ja er 2,55 og for et nej er odds 1,38. Så det er nu, at man skal til lommerne. Jarls Blog vurderer det som en god forretning med rimelig lav risiko at spille på et nej. (Men kom nu ikke tilbage og klag i modsat fald!)

Ingen kommentarer: