torsdag, marts 22, 2007

VK-regeringen Anno 2012

Jeg takker ydmygt for alle kommentarerne til mit liberale ”Dream Team” som desværre for en del liberale nok aldrig kommer til at se dagens lys. Derfor kan Anders Fogh, Claus Hjort og især mange liberalist-forskrækkede socialister sove trygt og roligt. I hvert fald en tid endnu.

Lad os blive lidt ved tankeeksperimenterne, og her sender jeg endnu en tanke til David Trads som med sin S-SF-R-ministerliste tog et originalt initiativ til at diskutere alternative ministerlister. Det er jo noget alle vi politiske junkies er helt pjattet med.

I morgen tager jeg og kæresten en uge til den evige stad Rom. Det bliver en pilgrimsfærd til ”Rostra”, "Forum Romanum", "Capitol" og alle de andre klassiske bedesteder i Rom for politiske nørder. Tilgiv mig derfor, for ikke den næste lille uges tid at være her på Jarls Blog og guide jer – mine trofaste læsere - sikkert frem i den politiske jungle med faste daglige analyser og kommentarer.

I mellemtiden håber jeg, at flere af jer har tid og lyst til at kommentere på en ny –og nok en anelse realistisk - ministerliste for en VK-regering anno 2012. Det er en ministerliste, der er renset for Fogh-generationens folk, så der ligger – for en gang skyld - ikke nogen frække politiske markeringer i listen.

Her er i øvrigt nogle forudsætninger:

- Der er et VK-flertal enten med DF eller RV i folketinget

- Lars Løkke Rasmussen er formand for Venstre

- Carl Holst er næstformand for Venstre

- Lene Espersen er formand for Det Konservative Folkeparti

- Venstre er fortsat noget større end de konservative

- Konservative har et større mandattal i 2012. Venstres mandattal er tilsvarende lidt mindre.


Ministerlisten for VK-regeringen anno 2012

Statsminister Lars Løkke Rasmussen, formand for Venstre

Finansminister Lene Espersen (K)

Udenrigsminister Connie Hedegaard (K)

Indenrigsminister Carl Holst, Venstres næstformand

Økonomi og skatteminister Kristian Jensen (V)

Justitsminister Mads Lebech (K)

Erhvervsminister Brian Mikkelsen (K)

Kirke- og undervisningsminister Rikke Hvilshøj (V)

Forsvarsminister Jens Hald Madsen (V)

Transport og energiminister Søren Gade (V)

Integrationsminister Troels Lund Poulsen (V)

Fødevareminister Jacob Axel Nielsen (K)

Socialminister Inger Støjberg (V)

Beskæftigelsesminister Peter Christensen (V)

Miljøminister Gitte Seeberg (K)

Videnskabsminister Søren Pind (V)

Kultur og idrætsminister Ellen Thrane Nørby (V)

-----------------------------

Antallet af ministerier: 17 ( 2007:19)

Ministerier/kvindelige ministre: 17/6 (2007: 19/6)

Antal Venstre-ministerier / Konservative ministerier: 11/6 (2007: 12/7)


- Der er det samme antal, men relativt flere kvinder med i regeringen 2012 i forhold til 2007

- De konservative - og især partiets kvinder - er repræsenteret på tungere ministerposter i forhold til 2007

- 7 gengangere fra VK-regeringen 2007

N.B. Jeg har megen stor forståelse for at ministerlisten ikke falder i alles smag, og at mange i stedet håber på, at regeringen til den tid har en helt anden politisk farve og sammensætning. Yderligere er jeg helt opmærksom på, at mange libertarianere savner en helt central ministerpost, nemlig posten: Minister til afskaffelse af offentlig virksomhed! ;-)

Jeg beder dog om, at man denne gang tager stilling til realismen i forslaget. Er det de dygtigste folk? Kan de stå distancen? Kan vi regne med, at figurerne her til den tid stadig er med i politik? Hvordan ser magtforholdene ud internt i partierne i 2012? Sig frem og lad mig endelig høre jeres bud og kommentarer.

Man må i øvrigt hjertens gerne byde ind anonymt ;-)

3 kommentarer:

Anonym sagde ...

Spændende post, virkeligt. Ud fra de kendte politikere dags dato, så er listen måske ikke helt forkert, men...

Vil en Connie Hedegaard acceptere at være nummer to hos de konservative? Vil det være muligt efter en magtkamp?

Troels Lund - han er sikkert både flink og flittig, men for dælen hvor trænger han dog ikke igennem. Nærmest søvndyssende. (Ja, jeg savner Jens Rohde en gang i mellem) Kommer der nye talenter med gode evner til at trænge igennem og sælge billetter og budskaber, så kan Lund hurtigt blive overhalet. Og det gælder også Rikke Hvilshøj, Jens Hald og en del andre på listen. Politik er jo et blodigt håndværk, hvor belønning ikke altid hænger sammen med flid og indsats.

Søren Gade - han er bestemt for noget større, og jeg tror faktisk han kunne blive en outsider som næstformand, hvis han selv vil. Han er utroligt vellidt med sin ligefremme stil. Det samme er den lidt mere tilbageholdende Kristian Jensen, som jeg ser som den mest sandsynlig næstformand. Han bygger stille og roligt en landspolitisk profil op, og ved at hans tid nok skal komme. Carl Holst - som jeg ikke kender - virker mere... overfladisk, glat, kunstig - ja, jeg kan ikke helt sætte ord på. Han virker bare ikke på mig.

Integrationsministeriet, der efter sigende er utroligt svagt kørende, ser jeg slået sammen med beskæftigelsesministeriet, da integrationsopgaven i høj grad går over arbejdsmarkedet, og jeg tror ikke konstruktionen med en videnskabsminister holder, når Foghs gode ven Helge Sander forlader posten. Den vil igen indgå i Undervisningsministeriet.

Og så er da det et åbent spørgsmål om Søren Pind gider at kede sig helt til 2012, eller om han finder en gylden faldskærm et eller andet sted.

Men hvad med kandidater udefra? En Lars Krarup fra Herning, eller Louise Gade fra min egen andedam, Århus. Måske en Martin Geertsen, der gør det ret fornuftigt i København. Og mon ikke der kommer en indvandrerkandidat på ministerlisten til den tid.

Rigtig god tur til Rom!

Anonym sagde ...

Det virker som om Jarl har lagt nogle tanker i denne liste. Min indsigt i Venstre og Konservative og i enkelte personers evner og relationer til fremtrædende politikere er ikke stor. Jeg køber derfor gerne hele listen. Dog med en undtagelse.

Søren Pind.

Er han overhovedet et ministeremne? Efter han gik ned mod Ritt har han vel mest brugt tiden på at brokke sig og være blandet ind i den mulige korruptionsskandale med NCC. Mit indtryk er at han efterhånden er lidt af en perifer figur. En som stikker hovedet frem i medierne engang imellem, men som alle godt ved er "falling down" alligevel.

Jarls relation til Pind er jo velkendt. Svigter dømmekraften her, eller er det mig der ikke har fingeren på pulsen?

Jarl Cordua sagde ...

Tak for kommentarer.

@Michael

Lad mig konstatere, at jeg ikke savner Rohde. Jeg skylder dog at sige, at jeg letter på hatten for at han så klart sagde fra over for Arlas leflen for rabiate muslimers krav om begræsninger i ytringsfriheden som under Muhammedkrisen. Jeg har aldrig hørt til Rohdes største fans, men sjældent har en politiker trådt så meget i karakter som han dengang. Min ytringsfrihed er ikke til salg for to liter mælk. Arla kan flytte til Teheran!
Hans indsats dengang respekterer jeg ham faktisk for.

Gade som næstformand - det kan jeg ikke forestille mig. Carl Holst og Kristian Jensen er for stærke kandidater.

Jeg er enig i at Lars Grarup også er ministeremne.

@Andreas

Søren Pind?

Jeg indrømmer blankt, at jeg har en svaghed for ham. I min bog er han et kæmpetalent, der dog for tiden ikke for så pokkers meget ud af sin tid i Folketinget. Jeg er derfor meget enig med Michael Gram at det er spørgsmålet om han sidder i folketinget i 2012.

Andreas overser lige én ting. En helt afgørende forudsætning for min 2012-liste er, at Hjort og Fogh har forladt den politiske scene og derfor til er helt uden indflydelse på ministerlistens sammensætning.

Personligt tror jeg, at Lars Løkke indser værdien af at have Søren Pind med i en VK-regering frem for at have ham rendende uden for. Det personlig forhold mellem de to har altid været godt. Og en af Løkkes helt store personlige styrker er netop evnen til at bygge alliancer til alt og alle bla. til Søren Pind. Måske er de idelogiske vinde til den tid vendt igen. Men jeg er da helt på det rene med, at nogle læsere af bloggen vil afvise mine spekulationer som ønsketænkning. Det er bare helt ok.